top of page
  • Forfatters billedeHenrik Møller

Konflikter er også en del af den søde juletid!

Så nærmer vi os det der for specielt mange børn er den bedste tid på året, nemlig julen. Det er der hvor vi kan slappe af sammen som familie, der er gaver og spænding og åbnet for de "søde sager", og den gode mad (og den tykke sovs..).


Det er desværre sådan at for mange er det også en tid fyldt med konflikter. Dem vi typisk ser i Institut for Konflikthåndtering er:


❎ Familiekonflikter: Julen er en tid, hvor familier samles, hvilket kan føre til spændinger og uenigheder. Gamle konflikter kan blusse op, og forskelle i holdninger og livsstil kan føre til skænderier.

❎ Forventningspres: Julen medfører ofte høje forventninger til sammenkomster, gaver og traditioner. Skuffelser over uopfyldte forventninger kan skabe konflikter mellem familie og venner.

❎ Økonomisk stress: Gavekøb og festligheder kan medføre økonomisk pres, hvilket kan føre til konflikter inden for familier eller mellem par omkring budgetter og udgifter.

❎ Organisatoriske udfordringer: Planlægning af julefester og arrangementer kan føre til konflikter, især når der er uenigheder om, hvem der skal gøre hvad eller hvor begivenhederne skal finde sted.

❎ Stress og træthed: Med alt det ekstra arbejde og de sociale begivenheder kan folk blive mere stressede og trætte, hvilket gør dem mere tilbøjelige til at blive irritable og komme i konflikt.

❎ Eksklusion og ensomhed: Julen kan også være en svær tid for dem, der føler sig isolerede eller alene. Følelser af eksklusion eller savn kan skabe interne konflikter og følelser af tristhed og frustration.


For at håndtere og forebygge disse konflikter er det vigtigt at kommunikere åbent, sætte realistiske forventninger, planlægge for økonomisk stress og være opmærksom på andres følelser og behov. Det kan også være en god idé at planlægge noget tid til afslapning og fælles hygge. Mere så i er sikre på at det bliver prioriteret.


✅ Familiekonflikter: Vigtigst af alt husk den store "pyt knap", hvis du har et stort ønske om en fredelig jul.

✅ Forventningspres: Nogen gange kan forventningerne være så store at de ikke kan indfries. Tal om hvad der skal ske, italesæt at alle har en "aktie" i at skabe det gode samvær og hold fast i at det vigtigste er at være sammen som venner og familie.

✅ Økonomisk stress: Sørg for at være ærlig, husk at det ikke er størrelsen af gaver, den vildeste middag, men i højere grad det at være sammen og hygge.

✅ Organisatoriske udfordringer: Lav en fælles aftalekalender, vær i god tid og involver hele familien, specielt hvis der er teenagere i familien. De har ofte mere lyst til at være sammen med vennerne. Men husk også et behov for at holde traditioner i hævd.

✅ Stress og træthed: Hvis muligt så lad være med at "spænde buen for stramt". Tag en snak om hvad I gerne vil se og lav en realistisk plan, hvor er der plads til mental afslapning.

✅ Eksklusion og ensomhed: Husk at skrive, ringe, besøge dem du holder af og som måske er alene, det giver alle parter en god følelse.


Med et stort ønske om en fredelig og glædelig jul

IFKH


Familie der julehygger
IFKH - Institut for Konflikthåndtering - Konflikter er en del af julen

Commenti


bottom of page